Filmen om julbelysningen i Örebro city har nått drygt 180 000 personer på Facebook.

När det är dags att summera året kan jag konstatera att några av Örebro kommuns mest virala inlägg på Facebook har varit rörligt innehåll. Extra roligt eftersom vi början av året gjorde en uttalad satsning på just på videoinnehåll för våra digitala ytor. Filmen från Örebros vackra julbelysning, som jag bloggade om senast, är faktiskt vårt mest virala inlägg på Facebook under hela året.

Filmen har nu nått närmare 180 000 personer, fått 10 000 reaktioner, kommentarer och delningar och haft 85 000 visningar. Det är fler visningar än vad till exempel Volvo har fått för sin Facebookvideo om senaste Volvo V90 Cross Country-modellen, ett inlägg som dessutom är fastnålat i toppen på deras officiella FB-sida sedan september.

Jag filmade allt på drygt en timme med min Iphone och redigerade på drygt 20 minuter – direkt i telefonen. Sen ut på Facebook. Här snackar vi skaplig return of investment. Man kan ju tänka vad kostnaden för Volvoproduktionen landade på. I projektbeskrivningen som jag tog fram för vår satsning på rörligt innehåll var ledorden enkelt, kostnadseffektivt och proffsigt.

Det här bevisar att virala videoklipp inte bara handlar om klipp på gulliga bebisar och konstiga katter. För det går att skapa viralt content som det finns en tanke bakom.
På topp tio-listan över våra mest virala inlägg under året kvalar också filmen från invigningen av toppmoderna äldreboendet Trädgårdarna in, som nu nått ut till närmare 90 000 personer, haft 38 000 visningar och över 3 000 reaktioner, kommentarer och delningar.

Liknande siffror har även filmerna från ett av världens längsta luciatåg under Musikhjälpen eller timelapse-klippet när Stortorget fylls upp med publik inför O, helga natt. Så fyra av de tio populäraste inläggen under året har varit videoinnehåll. Och det här handlar om renodlad organisk spridning, det vill säga icke sponsrat innehåll.

År 2019 beräknas drygt 80 procent av all internettrafik bestå av video. Och i dag tittar omkring 500 miljoner människor på videos på Facebook varje dag (!) Det är en häpnadsväckande siffra.
Noterbart är att 85 procent av videoinnehållet på Facebook tittas på utan ljud. Så textning kommer att vara ett krav vid exempelvis intervjuer. I alla fall om man vill vara tillgänglig för sin publik. Sen en tid tillbaka textar vi alla våra inslag. Textning kan upplevas som tidskrävande och bökigt. Men det behöver det inte vara. Men det berättar jag mer om framöver i ett annat inlägg.

Vi kommer att fortsätta att utveckla det rörliga innehållet för våra digitala ytor. Och inte bara på Facebook, Instagram och Youtube, utan även i en kanal som Snapchat som vi körde igång med i slutet av november, bland annat med ”Veckans snapssnacks” som riktar sig till en yngre målgrupp. Utmaningen här är förstås att redigera filmen på höjden. Men samtidigt en inspirerande utmaning.

/Linus